Det er 12 familiebarnehager i Kristiansand. En familiebarnehage er en barnehageform der barna får et tilbud i private hjem.
Assistentene i familiebarnehagen skal motta veiledning av en barnehagelærer (Lovdata) Familiebarnehagene er spredt rundt i hele kommunen fra Søgne til Randesund. Alle har doble grupper, det vil si opp til 10 barn.
Det er 12 små ordinære barnehager i Kristiansand (opp til 25 barn). Disse barnehagene kan ha flere fellestrekk med familiebarnehagene. Blant annet er det vanskelig å delta i faglige sammenhenger på dagtid fordi de er få ansatte og når de setter inn en vikar blir det en stor endring for barna. Dette gjør at de små barnehagene i mindre grad deltar i nettverkene, og det gjelder også familiebarnehagene. Dette har REKOMP-ordningen nå tatt tak i og kommunen har sammen med UiA invitert disse barnehagene til et nytt nettverk for kompetanseutvikling: Nettverk for små barnehager. Nettverk er lagt på kveldstid og er et tilbud til alle ansatte.
Formålet er å bygge kompetanse gjennom erfaringsdeling og møte mellom praksis og teori. Nettverket vil bruke metoder og prinsipper fra Dialogkonferansemodellen i planlegging og gjennomføring av nettverket. Det er opprettet en arbeidsgruppe der to av eierne/pedagogene i barnehagen deltar, Åshild Bråtane og Siren Pettersen. Fra UiA har vi med Lisa Annika Brandt og Renate Severinsen som begge er opptatt av forskningen rundt de små barnehagene. De har startet arbeidet i dette nettverket med å besøke barnehagene for å bli kjent og snakke om hva som kan være interessante temaer for det videre kompetansearbeidet i nettverket. Her skal det ikke handle om drift eller de strukturelle betingelsene for barnehagene, men om å bygge kompetanse for å møte de ulike utfordringene de står i. Neste gang vi samles er 22.november, på UiA. Vi gleder oss til fortsettelsen.
Under ser dere hva deltakerne mente var det beste med den første samlingen:
Publisert: 12. oktober 2023 15:20
Oppdatert: 4. juni 2024 9:26