e-læring om traumebevisst tilnærming og seksuelle overgrep

Kristiansandbarnehagen har i disse dager fått tilbud om å benytte e-læring i arbeidet med å øke kompetansen om traumebevisst tilnærming og fenomenet seksuelle overgrep, vold og grov omsorgssvikt.

E-læringen bygger på arbeidet med dette temaet som startet med nye krav i ny rammeplan 2017. 

Det er Inger Lise Andersen, Barnefokus Sør og Siri Søftestad, Reddesmå som har ansvaret for det faglige innholdet i e-læringen. Disse to har vært Kristiansandsbarnehagens samarbeidspartnere i mange år og siden 2017 aktivt i denne satsingen. De to kan etter hvert veldig mye om barnehagehverdagen i tillegg til sitt eget fagfelt.  

Seksuelle overgrep, vold og grov omsorgssvikt

Kurset går grundig inn i grunnforståelse for krenkelsesrelasjoner og hvordan forstå og bekjempe de tabukrefter som virker når det gjelder seksuelle overgrep. Det drøftes hvilke konsekvenser dette får på barn, både på kort og lang sikt. Det er også tatt med et tillegg om barns naturlige kroppsnysgjerrighet som en del av den kompetansen man må inneha i møte med barn i barnehagen. Kurset tar også for seg hvordan man kommuniserer med barn om disse utfordrende temaene og hva man må tenke på i foreldresamarbeid og det viktige samarbeidet og dokumentasjonen når det oppstår mistanke og bekymring omkring et barn. 

Traumebevisst tilnærming

Hvordan kan vi jobbe med livsmestring slik rammeplanen sier vi skal, uten å kunne noe om å møte barn på følelser. Traumebevisst tilnærming (TBT) handler om hvordan vi møter barn som viser i sin atferd ulike tegn på at de strever med noe. Det kan være at det er vanskelig å regulere følelsene, eller at de ikke tåler motgang så godt. Det kan være barn med utagerende eller innagerende atferd. Vi snakker da egentlig om alle barn i en gitt situasjon, ikke bare traumatiserte barn. Det som er bra for disse barna er bra for alle barn! Det vanskelige med denne måten å møte barn på er at det er relativ ny kunnskap og den bryter med mange gamle væremåter og oppfatninger om hva som er bra for barn og hvordan vi takler ulike situasjoner. Derfor trenger vi å høre om dette flere ganger, vi trenger praktiske eksempler og vi trenger å øve oss. Derfor egner dette stoffet seg så bra som digitalt kurs med mulighet for å se det sammen med kolleger og se det flere ganger. 

Publisert: 21. september 2023 14:12
Oppdatert: 4. juni 2024 9:25